Zabezpečte se na penzi ještě lépe. Nový nástroj DIP, podporovaný státem.
12. 1. 2024

Zabezpečte se na penzi ještě lépe. Nový nástroj DIP, podporovaný státem.

Novinka na trhu

Nový dlouhodobý investiční produkt (DIP) nabízí optimální doplnění vašeho penzijního spoření. Rezervy na důchod si s ním můžete tvořit flexibilněji, prostřednictvím investic a přitom využívat výhody státem podporovaného produktu.

Co je to Dlouhodobý investiční produkt (DIP)?

Jde o nový nástroj, kterým stát podporuje tvorbu individuálních rezerv na důchod, v tomto případě skrze investice třeba do investičních fondů. Přináší možnost čerpat úsporu na dani z příjmu i možnost využívat na investice příspěvky zaměstnavatele, to vše za účelem dlouhodobého investování do regulovaných produktů s potenciálem vysokého zhodnocení.

Maximální odpočet ze základu daně, který lze ročně čerpat, je 48 000 Kč, což odpovídá pravidelné měsíční investici 4 000 Kč. Do tohoto maximálního limitu lze kombinovat i stávající podporované finanční produkty, tedy doplňkové penzijní spoření a životní pojištění. Roční daňová úspora tak při 15% sazbě daně z příjmu činí 7 200 Kč.

Vedle toho je možné také využít případných příspěvků zaměstnavatele, které jsou pro něj do 50 000 Kč ročně daňově uznatelným nákladem a zároveň z nich neodvádí sociální ani zdravotní pojištění.

Jak získám podporu od státu?

Za daňovou podporu si však stát klade podmínku - prostředky z DIP mohou být čerpány až po splnění podmínky minimálně deseti let investování a zároveň dosažení minimálně 60 let věku.

Do čeho lze v režimu DIP investovat?

Prostřednictvím DIP lze investovat např. do investičních fondů, akcií nebo burzovně obchodovaných dluhopisů. Důležité je, že DIP mohou poskytovat pouze regulované subjekty, tedy např. banky, investiční společnosti či obchodníci s cennými papíry, kteří navíc budou u ČNB registrováni k nabídce DIP.

Čím se liší DIP od penzijního spoření?

DIP přináší výrazně širší investiční možnosti, není limitován jen na penzijní společnosti a jejich účastnické fondy. Nabídka investičních fondů je mnohem širší a investici tak lze daleko více přizpůsobit požadavkům a potřebám konkrétního zákazníka. Oproti penzijnímu spoření však u DIP není nárok na podporu ve formě státních příspěvků, ale zase je osvobozen od daně z výnosu (po 3 letech).

Shrnutí hlavních parametrů a výhod:

  • osvobození od daně z výnosu (po 3 letech)
  • minimální doba investování 10 let a zároveň dosažení minimálně 60 let věku  
  • mohu vypovědět i dříve, ale vrátím daňovou úlevu
  • daňově odečitatelné vklady účastníka (max 48tis./rok)
  • daňově odečitatelné vklady zaměstnavatele (max 50tis. /rok/zaměstnavatel)
  • daňová úspora až 7 200,-/rok (při sazbě daně 15 %)
  • daňová úspora až 11 040,-/rok (při sazbě daně 23 %)
  • zajímavé zhodnocení 5-8 % dle investiční strategie
  • můžeme si vybírat do jakých podílových fondů budeme investovat

 

Proč bych si měl DIP zřídit?

Ačkoliv se o problémech průběžného státního systému penzí, tak jak funguje dnes, ví velice dlouho, protože demografické trendy jsou jasné na poměrně dlouhou dobu dopředu, nenašla politická reprezentace dostatek odvahy k větší reformě tohoto systému (kromě dílčích parametrických změn a s čestnou výjimkou zavedení tzv. 2. pilíře v roce 2013, který byl bohužel následně brzy zrušen).a řeše Tento systém se tak bude dostávat do stále větších deficitů a řešním je pouze individuální zodpovědnost a vytváření vlastních dlouhodobých rezerv. Přičemž právě při dlouhodobém investování hraje velký význam výnos, který investice generují, proto nejsou pro tento účel vhodné třeba běžné či spořicí bankovní účty.

Jak DIP sjednat?

U jakékoliv banky, investiční společnosti či obchodníka s cennými papíry, kteří navíc budou u ČNB registrováni k nabídce DIP.  Nebo můžete zavolat mě, rád vám s tím poradím. Máme a nebo v nejbližší době budeme mít produkt v režimu DIP od společností, které se budou na prodeji podílet. Což znamená, že budeme mít i určité srovnání podmínek a investičních fondů těchto produktů.

 

 

Martin Slatinský
Autor: Martin Slatinský

Pomáhám a radím klientům v oblasti investic, hypotečních úvěrů, pojištění a likvidace pojistných události.

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


senior_konzultant 

 

                                                             Více informaci